Αστραπή

Η δράση της ανερχόμενης και κατερχόμενης ατμόσφαιρας μέσα σε μια καταιγίδα διαχωρίζει τα θετικά και τα αρνητικά φορτία. Τα σωματίδια νερού και πάγου επηρεάζουν επίσης την κατανομή του ηλεκτρικού φορτίου. Οι αστραπές προέρχονται από τη συσσώρευση και την εκκένωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ θετικά και αρνητικά φορτισμένων περιοχών. Οι περισσότερες αστραπές συμβαίνουν μέσα στο σύννεφο ή ανάμεσα στο σύννεφο και τη γη.

 


Η μέση λάμψη αστραπής θα μπορούσε να ενεργοποιήσει έναν λαμπτήρα 100 watt για περισσότερο από 3 μήνες. Ο αέρας κοντά σε μια αστραπή είναι θερμότερος από την επιφάνεια του ήλιου! Η γρήγορη θέρμανση και ψύξη του αέρα κοντά στο κανάλι κεραυνό προκαλεί ένα κύμα κλονισμού που έχει ως αποτέλεσμα τη βροντή.

Οι πιθανότητές σας να χτυπηθούν από αστραπές εκτιμάται ότι είναι 1 στις 600.000, αλλά οι πιθανότητες αυτές μπορούν να μειωθούν σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας. Οι περισσότεροι θάνατοι από αστραπή και τραυματισμοί συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι έχουν αλιευθεί σε εξωτερικούς χώρους, και οι περισσότεροι συμβαίνουν το καλοκαίρι. Πολλές φωτιές στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αλάσκα ξεκινούν από αστραπές. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 15.000 πυρκαγιές από κεραυνό.

Φωτισμός και μυθοπλασία
Φαντασία: Η αστραπή δεν χτυπάει ποτέ το ίδιο σημείο δύο φορές.

Γεγονός: Η αστραπή έχει «αγαπημένο» περιοχές που μπορεί να χτυπήσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Φαντασία: Αν δεν βρέχει, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος από αστραπή.

Γεγονός: Η αστραπή συχνά χτυπά έξω από τη δυνατή βροχή και μπορεί να συμβεί μέχρι και 10 μίλια μακριά από κάθε βροχόπτωση.

Φαντασία: Τα πέλματα από καουτσούκ παπουτσιών ή ελαστικά από καουτσούκ σε ένα αυτοκίνητο θα σας προστατεύσουν από το να χτυπηθείτε από αστραπές.

Γεγονός: Τα υποδήματα από καουτσούκ και τα λάστιχα από καουτσούκ δεν παρέχουν προστασία από αστραπές. Ωστόσο, το χαλύβδινο πλαίσιο ενός οχήματος με σκληρή επένδυση παρέχει αυξημένη προστασία αν δεν αγγίζετε μέταλλο. Παρόλο που ενδέχεται να τραυματιστείτε εάν ο αέρας χτυπήσει το αυτοκίνητό σας, είστε πολύ πιο ασφαλείς μέσα σε ένα όχημα από το εξωτερικό.

Φαντασία: Οι άνθρωποι που χτυπούν από κεραυνούς φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και δεν πρέπει να τους αγγίζουν.

Γεγονός: Τα θύματα της απεργίας αστραπής δεν φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και πρέπει να παρακολουθούνται αμέσως.

 

Γεγονός: Αυτό που αναφέρεται ως «φωτισμός θερμότητας»; είναι πραγματικά αστραπή από μια καταιγίδα πολύ μακριά για να ακουστεί η βροντή. Ωστόσο, η καταιγίδα μπορεί να κινείται προς την κατεύθυνση σας!

Περισσότερα γεγονότα σχετικά με την αστραπήΗ απρόβλεπτη αστραπή αυξάνει τον κίνδυνο για τα άτομα και την ιδιοκτησία.
Οι περισσότεροι θάνατοι από αστραπή και τραυματισμοί συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι αλιεύονται σε εξωτερικούς χώρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά το απόγευμα και το βράδυ.
Τα θύματα της αστραπής δεν φέρουν ηλεκτρικό φορτίο και πρέπει να παρακολουθούνται αμέσως.