Τσουνάμι

Ένα τσουνάμι (προφέρεται soo-nahm-ee) είναι μια σειρά από τεράστια κύματα που συμβαίνουν μετά από μια υποθαλάσσια διαταραχή, όπως ένας σεισμός ή η έκρηξη του ηφαιστείου. Το τσουνάμι είναι από την ιαπωνική λέξη για το «κύμα του λιμανιού».

Τα κύματα ταξιδεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις από την περιοχή των διαταραχών, όπως και οι κυματισμοί που συμβαίνουν μετά το ρίξιμο ενός βράχου. Τα κύματα μπορούν να ταξιδεύουν στην ανοικτή θάλασσα τόσο γρήγορα όσο 450 μίλια ανά ώρα. Καθώς τα μεγάλα κύματα πλησιάζουν τα ρηχά νερά κατά μήκος της ακτής, μεγαλώνουν σε ένα μεγάλο ύψος και σπαταλούν την ακτή. Μπορούν να φθάσουν τα 100 πόδια. Μπορούν να προκαλέσουν πολλή καταστροφή στην ακτή. Είναι μερικές φορές λανθασμένα αποκαλούνται «παλιρροϊκά κύματα», αλλά το τσουνάμι δεν έχει καμία σχέση με τις παλίρροιες.

Η Χαβάη είναι το κράτος που κινδυνεύει περισσότερο από ένα τσουνάμι. Παίρνουν περίπου ένα χρόνο ετησίως, με ένα καταστροφικό τσουνάμι να συμβαίνει περίπου κάθε επτά χρόνια. Η Αλάσκα βρίσκεται επίσης σε υψηλό κίνδυνο. Η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον βιώνουν ένα καταστροφικό τσουνάμι περίπου κάθε 18 χρόνια.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2004, ένας σεισμός μεγέθους 9,0 εκατομμυρίων, ο μεγαλύτερος σεισμός σε 40 χρόνια, σημειώθηκε στη δυτική ακτή της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα. Ο σεισμός πυροδότησε ένα τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, το πιο θανατηφόρο στην παγκόσμια ιστορία. Περισσότεροι από 226.000 πέθαναν και δώδεκα χώρες αισθάνθηκαν την καταστροφή. Τα πιο σοβαρά πλήγματα ήταν η Ινδονησία (ιδιαίτερα η επαρχία Ατσέ), η Σρι Λάνκα, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και οι Μαλδίβες. Εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι από την καταστροφή.